Ferry Krauweel Fotografie

Een avonddienst bij de politie

Zaterdag 10 mei, een avonddienst meedraaien met de Politie Hoeksche Waard.

Als hulpverleningsfotograaf vroeg ik mezelf altijd al af hoe de politie te werk gaat.

Ik had vragen zoals; Hoe zit een dienst in elkaar? Wat doen ze tijdens een dienst? Wie is waarvoor verantwoordelijk? Deze en andere vragen waren nog altijd onbeantwoord gebleven. Tenminste, tot aan vandaag.

In het kader van een korte fotoreportage t.b.v. ‘social media’ mocht ik een avonddienst meelopen. Tijdens deze avonddienst heb ik foto’s gemaakt voor de social media pagina’s van de Politie Hoeksche Waard.
Deze pagina’s worden door veel mensen gevolgd om up-to-date te blijven van alles wat met de politie en de Hoeksche Waard te maken heeft.
De beleving van een social media bericht komt vaak beter uit de verf met een goede foto, een foto zegt eenmaal meer dan 1000 woorden.

Wil jij ook weten hoe een willekeurige zaterdagavond van de Politie Hoeksche Waard eruit ziet? Via deze fotoreportage geef ik jullie een kijkje in de ‘keuken’ van de politie.

De avond begon met een rondleiding op het politiebureau van Oud-Beijerland.

balieDe publiekbalie op het bureau waar dagelijks gebruik van wordt gemaakt.

wcAltijd willen weten waar arrestanten hun behoefte op moeten doen ? Net als in de film, volledig van aluminium en geen losse onderdelen.

cel

Deze cellen worden nog nauwelijks gebruikt. Sinds 1 januari 2013 is de Nationale Politie ingericht. Alle arrestanten worden sindsdien meestal direct overgebracht naar Dordrecht.

tekst

Bij binnenkomst op het bureau staat groot en centraal het artikel 1 van de grondrecht afgebeeld.

werkvloerkopie

De werkvloer van de agenten

De avonddienst :

Na de rondleiding was het tijd voor het echte werk. We begonnen met een bezoek aan de prijsuitreiking van de brandweerwedstrijden. helmenbrw overzichtbrw jasbrw brwpolitie

Ook de politie deed mee aan deze wedstrijden en kreeg een onderscheiding.
uitrijking

prijsNa de prijzenceremonie zijn we in de auto gaan surveilleren. Al snel werden we door de meldkamer opgeroepen voor een ongelukje met een auto in ’s-Gravendeel.

Een andere eenheid die aan de westkant van de Hoekschewaard reed was als eerste ter plaatse. Aangezien wij ook redelijk in de buurt waren hebben we assistentie verleend.

Aangekomen ter plaatse blijkt dat een bestuurder tijdens het parkeren per ongeluk een muur van een schuur heeft geramd, waarna deze gedeeltelijk is ingestort. Aangezien er alleen materiele schade was, heeft de politie enkel meegeholpen met het schaderapport en advies voor afdichting.

autoenmuur muuragent

autoskopie

Nadat de schade afgehandeld was hebben we het surveilleren vervolgd.

Niet veel later kregen we van de meldkamer het verzoek om assistentie te verlenen aan een automobilist in Numansdorp. De auto had schade opgelopen door een afgewaaide tak. Ter plaatse bleek het doorgegeven adres niet te kloppen en hebben we korte tijd moeten zoeken om de auto te vinden.

Aan de kant van Zuid-Beijerland stond een jeepachtige wagen onderaan de dijk te wachten op ons, de bestuurder en inzittende waren flink geschrokken toen zij op de Molendijk reden en plotseling een grote afgewaaide tak vol op de voorruit kregen. Buiten de kapotte voorruit heeft de tak ook blikschade veroorzaakt. De politie heeft geadviseerd om rustig naar huis te rijden en de auto te laten repareren.

takopauto3 takopauto2 takopauto

Nadat ook deze melding was afgehandeld konden we weer verder met surveilleren. Onderweg bezochten we een aantal bekende overlast plekken, maar we hebben niks verdachts geconstateerd. Aangezien we in een voertuig reden met daarin gebouwd een warmtecamera moet ik dat natuurlijk een keer in het echt gezien hebben. Dit hulpmiddel wordt vaak gebruikt bij opsporing van personen en dieren in het donker. De warmte van je lichaam is goed te zien op de camera.

warmtecameraopdak

De warmtecamera op het dak van de politiewagen

warmtebeeld

Hier zie je duidelijk een persoon lopen. De wagen staat al geruime tijd geparkeerd en is dus afgekoeld en bijna niet zichtbaar. Auto’s die rijden zijn warm, vooral de banden en de motor en deze zie je dan ook terug op de beelden.

Weer terug van een rondje surveilleren kwam vlak voor het einde van de dienst nog een melding binnen uit Oud-Beijerland.

Een mevrouw op leeftijd had zichzelf buitengesloten en wist zich geen raad meer. Aangekomen bij de bejaardenwoningen bleek dat de vrouw per ongeluk de deur achter zichzelf had dicht getrokken en niet de sleutels had meegenomen. Aangezien het al laat op de avond was en buiten fris begon te worden hebben we de vrouw eerst naar de overdekte ontvangstruimte van het gebouw gebracht, zodat ze een beetje op temperatuur kon komen. Een andere politie eenheid is ook ter plaatse gekomen om met speciaal gereedschap de woning van mevrouw op een nette wijze binnen te komen.inbreken2 inbreken1 inbreken3

Na deze melding zat de avonddienst erop en is het tijd om de administratie bij te werken.
Aangekomen op het bureau heeft de agente alle meldingen verwerkt in het systeem. administratie

 

Ondanks het een rustige avond was heb ik goed kunnen zien hoe de politie te werk gaat.

Vooral het stukje ‘dienstbaar’ stond vanavond voorop. Het is goed om te zien dat de politie ook hulp biedt aan de kleine incidenten zoals hierboven besproken. Alleen al de aanwezigheid van de politie geeft de hulpbehoevenden een vertrouwd en veilig gevoel. Het meehelpen en advies geven is wat deze mensen nodig hadden.

Kortom, het was een geslaagde avond en ik ben een hoop wijzer geworden.

politieauto

 

 

 

 

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 Ferry Krauweel Fotografie

Thema door Anders Norén