Sinds kort ben ik in het bezit van een Drone, Parrot Bebop Drone, welke in HD kan filmen en foto’s maken. Nu wilde ik graag weten wat wel en niet mag, er gaan immers de wildste verhalen door de ronde en we willen natuurlijk niet beboet worden.
Ik heb daarom eind mei contact gehad met de luchtvaartpolitie welke mij de benodigde informatie heeft gegeven. Via hun en diverse andere sites zoals ilent.nl ( overheid ) heb ik een overzichtje gemaakt wat wel en niet mag. Natuurlijk kan je geen rechten ontlenen aan deze informatie en is het ook meer bedoelt als richtlijn welke ik zelf vergaard heb.
Regelgeving overzicht gebruik van Drones :
Drones : Alle vliegende onbemande apparaten ( op afstand bestuurdbaar ) tot 25 KG
Vliegen : Mag alleen recreatief, zonder voergoeding dus !
Basisregels :
– Ten allertijde goed zicht op de Drone ( weersveranderingen spelen ook hierin een rol )
– Maximaal 300meter hoog
– Niet vliegen boven bebouwing ( huizen, bedrijven etc )
– Niet vliegen boven mensenmenigten ( evenementen, wedstrijden etc )
– Niet vliegen boven waterwegen, spoorlijnen, autowegen, snelwegen ( wegen waar max snelheid 60+ is )
– Niet vliegen in een straal van 3 KM van civiele- en militaire luchthavens.
– Niet vliegen in de CRT zone, dit is de no-fly zone van luchthavens en aanvliegroutes. Deze zone reikt zelfs tot aan oud-beijerland en Heinenoord !
– Niet s’nachts vliegen, 15 min voor zonsopkomst en 15 min na zonsondergang.
– Je mag foto en video opnames maken, maar houdt rekening met de privacy. Kortweg waar je op de grond foto’s geen foto’s van mag maken mag dit ook niet in de lucht.
– Geen merkbaar hinder veroorzaken aan mensen, dieren, luchtvaart en zaken op de grond. Niemand mag er last van hebben.
– Je mag niet alleen vliegen als je op FPV ( First-person-view ) gebruikt, iemand moet aanwezig zijn om de lucht in de gaten te houden op vliegtuigen e.d.
– Er mag geen gebruik gemaakt worden van vooraf ingestelde GPS routes die autonoom gevlogen worden, je moet ten alle tijde zelf het toestel bedienen !
Voor extra aanvulling het vliegen in de Hoekschewaard :
voor vluchten binnen een gebied waarin laag mag worden gevlogen door civiele of militaire luchtvaartuigen iemand met de bestuurder van het modelvliegtuig meekijkt om deze te kunnen waarschuwen voor luchtvaartuigen. De Hoekschewaard is aangewezen als laagvlieg.
Omdat de minimum vlieghoogte voor luchtvaartuigen onder zichtvliegvoorschriften (VFR) buiten aaneengesloten bebouwing 500 voet (150 m) bedraagt, bestaat de mogelijkheid van een conflict tussen een modelvliegtuig en een (waarschijnlijk klein) luchtvaartuig. Het is primair de bestuurder van het modelvliegtuig die een dergelijk conflict kan en moet voorkomen. Hij dient daartoe dan ook alle maatregelen te nemen. Een dergelijke maatregel zou bijvoorbeeld kunnen zijn iemand met de bestuurder mee te laten kijken om te kunnen waarschuwen voor andere luchtvaartuigen.
Daarbij zijn ook diverse natuurgebieden aanwezig, vogelreservaten en locaties met kwetsbaar gebied. Het mag niet zo zijn dat door dronevluchten deze gebieden hinder ondervinden, houdt altijd rekening hiermee !
Doordat de regelgeving nu onduidelijk is zal deze dit jaar waarschijnlijk 2x veranderend en ingeperkt worden.
Hieronder een overzicht met de verwachtte aanpassingen :
Per 1 Juli gelden nieuwe regels :
– Maximaal 120 meter
Per 1 oktober zal de regelgeving nog verder ingeperkt worden.
Veranderingen t.o.v. bovenstaande :
– Drones tot 4KG mogen niet hoger vliegen dan 50 meter
– Niet verder vliegen dan 100 meter
– Minimaal 50 meter afstand van andere drones.
– Commercieel gebruik voor in de journalistiek is vanaf dan wel toegestaan.
De luchtvaartpolitie welke je gewoon kan bellen kan je eventuele vragen beantwoorden.
Ze zijn vriendelijk en snappen dat je vragen heb, dus mocht je iets zeker willen weten neem contact met ze op.
Een test video ik de polder van Strijen, naast de Oeverlanden.
Vooraf gekeken of ik er mocht vliegen, en vanwege de test met FPV ook iemand meegenomen voor de uitkijk. Aangezien er wel dieren in de buurt waren eerst bekeken of ze last hebben van de drone, dit heb ik gedaan door de drone op een meter hoogte op en neer te bewegen en zo het lawaai te laten aanhoren. De beesten schrokken niet, ze waren zelfs nieuwsgierig dus alles veilig om een proefvlucht te maken met de nieuwe drone.